MantelzorG

MANTELZORG

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Als je meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor iemand zorgt dan ben je mantelzorger.

Ben ik mantelzorger?

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om de zorg voor bijvoorbeeld een zieke partner, gehandicapt kind, vriendin of dementerende buurvrouw op zich te nemen. Uit betrokkenheid, medemenselijkheid of misschien plichtsgevoel. Waarschijnlijk zie jij jezelf ook niet als mantelzorger: je vindt het heel normaal wat je doet. En natuurlijk is het ook normaal dat je boodschappen doet voor je moeder omdat ze slecht ter been wordt. Of een keer een klusje doet in het huis van je buurvrouw. Dat is dan ook geen mantelzorg. 

Maar als je niet alleen de boodschappen doet voor je vader, maar ook de administratie, als je regelmatig meegaat naar het ziekenhuis en allerlei zaken voor hem regelt, dan verleen je zeker mantelzorg. Als je partner een paar weken ziek is en wat zorg nodig heeft, dan is dat geen mantelzorg. Maar als je partner bijvoorbeeld door een beroerte verlamd raakt en je daardoor steeds meer zorgtaken op je moet nemen: dan is er zeker sprake van mantelzorg. En hoeveel je ook van iemand houdt of hoe groot je gevoel van betrokkenheid ook is, als de zorg langer duurt of intensiever wordt, kun je behoefte hebben aan een steuntje in de rug.

 advies en contact

ondersteuning

Landelijke
organisatie

Inschrijven als
mantelzorger