MANTELZORG ONDERSTEUNING

“Mantelzorgers willen het werk wat ze doen niet stoppen,
maar ze hebben af en toe wel behoefte aan een beetje ondersteuning.”

De mantelzorgtaken kunnen je veel tijd kosten, waardoor je jezelf mogelijk wegcijfert, in dienst van de ander. Mantelzorg is vaak een intensieve, emotionele en verantwoordelijke taak. Door de emotionele band die je met de verzorgende hebt, kan het moeilijk zijn je eigen grenzen aan te geven.

Het risico bestaat dat je op den duur overbelast raakt en zélf ziek wordt.
Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen en op tijd hulp inschakelt. Herken je je hierin?

Onze welzijnscoaches zijn er voor jou!

Welke ondersteuning kunnen wij bieden?

Bij de welzijnscoaches van Stichting ZIJN kan iedereen terecht voor ondersteuning.
Dat geldt voor zowel de hulpbehoevende als de mantelzorger, voor jong en oud. De ondersteuning is gratis.

Individuele ondersteuning

Er kunnen heel wat zaken zijn die voor de mantelzorger een probleem vormen. Denk aan het regelen van de complete zorg of woningaanpassingen, of voor het huishouden. Ook emotioneel kan een mantelzorger het soms zwaar te verduren hebben. Als mantelzorger heb je ook tijd voor jezelf nodig, om tot rust te komen en nieuwe energie op te bouwen om de zorg vol te houden. Hiervoor bestaat er tijdelijke overname van de zorg door vrijwilligers of professionals, ook wel respijtzorg genoemd. Voor de individuele ondersteuning kun je bij de welzijnscoach terecht. Zij spreekt graag met je af op ons kantoor of bij jou thuis.

Algemene ondersteuning

Jaarlijks organiseren wij een leuke dag voor mantelzorgers en 10 maal per jaar een lotgenotencontact middag: “mantelzorgcafé” waarin een actueel thema wordt behandeld en je contact kunt maken met andere mantelzorgers. Via de regionale pers en de agenda op deze website houden wij je op de hoogte van de bijeenkomsten.

Ook brengen wij regelmatig een nieuwsbrief uit voor mantelzorgers. Hierin staat nieuws over voorzieningen of wetswijzigingen die van belang kunnen zijn.

Ondersteuning door een vrijwilliger

Om ervoor te zorgen dat mantelzorger niet overbelast raakt of als het niet meer verantwoord is om hulpbehoevende alleen te laten als je even het huis uit moet (bijvoorbeeld om een boodschap te doen, te sporten of bij een vriendin op de koffie te gaan) is het mogelijk een vrijwilliger in te schakelen die tijdelijk de zorgtaak even overneemt.
Je kunt ondersteuning van een vrijwilliger aanvragen. Onze welzijnscoach gaat dan op zoek naar een vrijwilliger die bij jouw vraag en situatie past.

Dagopvang/dagbesteding

Heb je vaker opvang nodig dan af en toe een uurtje? Dan kun je wellicht gebruik maken van de mogelijkheid van dagopvang of dagbesteding voor diegene waar je voor zorgt. Verschillende zorginstellingen bieden dagactiviteiten voor verschillende doelgroepen, waardoor je een aantal dagen of dagdelen vrij bent om iets voor jezelf te doen. Onze welzijnscoach kan je hier meer informatie over geven.

Tijdelijke opname

Ga je voor langere tijd weg? Of bent je zelf herstellende van een ziekte waardoor je (tijdelijk) geen mantelzorg kunt geven? Dan kun je voor diegene waar je voor zorgt misschien een beroep doen op tijdelijke opname of een logeerplaats in een zorginstelling.

Vakanties

Ook als je partner ziek is of gehandicapt wil je er misschien wel eens samen tussenuit. Er zijn verschillende mogelijkheden voor aangepaste vakanties, sommige speciaal voor mantelzorgers. En wil je er eens alleen op uit? Dan zijn er zelfs vrijwilligers die gedurende je vakantie bij je in huis komen om de zorg over te nemen.

Inkomensondersteuning

Het bieden van mantelzorg betekent vaak ook een financiële aderlating. Je kunt misschien niet meer werken zoals je altijd hebt gedaan en door de ziekte van je partner of kind moet je misschien ook veel extra kosten maken. Mogelijk kom je in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming, een vergoeding, of kwijtschelding van bepaalde belastingen.

Hulpmiddelen en voorzieningen

Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) zijn via de gemeente verschillende voorzieningen aan te vragen om de zorg te verlichten. Denk aan hulp bij het huishouden, woningaanpassing, vervoersvoorzieningen en welzijnsdiensten.

Nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief ontvangen?
Laat het ons weten via telefoon: (0187) 48 33 66 of door het sturen van een e-mail naar een van de adviseurs.

Telefonisch Vragenuurtje

Mantelzorgondersteuning waarvoor je de deur niet uit hoeft

Ben je mantelzorger en loop je tegen vraagstukken aan en herken je je in één van de volgende situaties?

Bijvoorbeeld:

  • “Ik zorg voor iemand, heb een gezin en werk, er ligt veel op mijn bord. Hoe houd ik alle ballen in de lucht?”
  • “Het zorgen vraagt (te)veel van mijn tijd en energie. Hoe zorg ik dat ik dit blijf volhouden en voorkom ik dat ik overbelast raak?”
  • “Vanwege al het zorgen zie ik door de bomen het bos niet meer. Er speelt zoveel. Wat zou het fijn zijn als iemand eens met me meedenkt over mijn (mantelzorg)situatie.”
  • “Ik ben de balans kwijt geraakt. Hoe creëer ik weer balans tussen de mantelzorg en vrije tijd/werk/gezin)?”
  • “Wat als ik plots uitval, wie zorgt er dan voor mijn naaste? Hoe maak ik een goed ‘noodplan’ voor als dat gebeurt?”
  • “Ik zorg met alle liefde voor mijn naaste. Maar soms maakt de situatie me ook verdrietig, boos of opstandig. Hoe komt dat toch en hoe kan ik hiermee omgaan?”
  • “Ik zorg voor iemand en daarnaast ga ik nog naar school/studeer ik en heb ik een bijbaan. Ik wil mijn school/opleiding graag afmaken maar de combinatie met zorg en werk is heel pittig. Hoe pak ik dit aan?”

Vind je het prettig als er iemand met je meedenkt maar weet je niet wie jou daarbij kan helpen? Wellicht kunnen de welzijnscoaches van Stichting ZIJN met je meedenken en je verder wegwijs maken. We helpen je persoonlijk om te bekijken wat er speelt, denken mee en kunnen je ondersteunen bij regeltaken. Zo nodig verwijzen we je door naar de juiste hulp. Herken je je in één van bovenstaande situaties, of bevind je je in een vergelijkbare situatie, neem contact met ons op tijdens het ‘Vragenuurtje’. Wij denken met je mee over je situatie en samen onderzoeken we de mogelijkheden. Het Vragenuurtje kost niets!

Het Vragenuurtje wordt je aangeboden op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur tot 11.00 uur.

Wij zijn te bereiken op nummer: 0187-483366.